• Innovatie: Johan van Veen
  Meet the Neighbours

 • Op zoek naar innovatie
  De kennisinstituten bevinden zich in de stad en wereldwijd wordt er gefocust op het belang van ‘Creative Cities’ (Richard Sennett). Maar dat betekent niet dat het platteland geen innovatie kent. Integendeel.

  In het najaar van 2019 lieten we ons inspireren door de innovatiekracht van Gronings waterstaatkundig ingenieur Johan van Veen en gingen op zoek naar innovatie in Stad en Ommeland.

  In samenwerking met Stichting Blauwe Lijn, Landgoed Decamping, OBS De Zandplaat, Schrijversvakschool Groningen en Digital Art Factory e.v.a. brachten wij bijzondere ontmoetingen tot stand en maakten, dachten, fantaseerden en schreven over het onderwerp.

  Binnenkort meer!
  Op deze pagina zullen binnenkort de resultaten weergegeven worden van de ontmoetingen die rondom het thema Innovatie: Johan van Veen plaatsvonden.

 • Over Johan van Veen
  De Noord-Groningse ingenieur Johan van Veen(1893-1959) is een van de ommelandse innovatoren die, ondanks zijn indrukwekkende uitvindingen, niet de erkenning kreeg die hij verdient. De in Uithuizermeeden geboren en getogen Van Veen was een toonaangevend waterbouwkundige en is te beschouwen als geestelijk vader van de Deltawerken. Al vanaf 1937 waarschuwde Van Veen onder het pseudoniem ‘dr. Cassandra’ voor de te lage dijken in Zuidwest-Nederland. Hij stelde voor om alle eilanden met elkaar te verbinden en alleen de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde open te laten. Pas na de watersnood van 1953 werd Van Veens plan uitgevoerd.

  Met dank aan
  Gemeente Het Hogeland, Rabobank Groninger Land, Stichting Fonds Eemsmond, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Roode Burgerweeshuisfonds, Bulthuis Truck & Trailer en Netics